משוך בחבל

כמה זמן תמשך התנודתיות ולאן בסוף נלך?

19.3.2021

השבוע ראינו שיש כוחות רבים שמושכים את השוק לכיוונים שונים.
לכל גורם יש אינטרס משלו, לכל גורם יש את העוצמה ואנחנו הסוחרים מחכים להכרעה.
מי הגורם הגדול בעל הכח שיכתיב את הכיוון?
במשיכה בחבל, ישנה אסטרטגיה, התנהלות של גישושים, תחושה מול מי עומדים, נערכים, אוחזים ו….מושכים.
כמו במשיכה בחבל גם בשוק ההון גורמים שונים, אם זה ממשל ואם זה בתי השקעות או אפילו הסוחר הפשוט כולם מנסים למשוך לכיוון שלהם. כוחות הממשל בדרך כלל הם החזקים ביותר, להם הכלים להכתיב את התמיכה בכלכלה או במשק או דווקא גזירות כלכליות.
כל החלטה שתתקבל ופעולה שתבוצע ניתנת למספר דרכים לפרשנות.

לדוגמה תמיכה כלכלית – חבילת סיוע:

  1. הזרמת כסף למשק, המשק ימשיך להתנהל, הצרכנים ימשיכו לקנות והעסקים ימשיכו לצמוח.
  2. הזרמת כסף למשק, חשש מאינפלציה, השוק יוצף בכסף “זול” שנגיש לכל אחד, מטבעות יחלשו והמחירים יעלו.

לכאן נכנסים בתי ההשקעות הגדולים, הם אלו שלכאורה מפרשים את המצב ומעדכנים באמצעי התקשורת או בדרכים אחרות את דעתם או התייחסותם למצב.
כאשר לדעתי המצב תלוי מאוד בפוזיציה בהם בתי ההשקעות נמצאים.
במידה ובתי ההשקעות מצפים לעליות ונמצאים בפוזיציה של השקעה במניות-חברות הפרשנות לחבילת סיוע כלכלית תהיה כמובן אופציה מספר 1, משק פעיל וחי והמשך צמיחה.
מעבר לכך שבאמת הגענו לגבהים אסטרונומיים במהירות שיא, התחושה שלי היא שגם בתי ההשקעות חושבים ככה ולכן מיקמו את עצמם בפוזיציית שורט או מחוץ לשוק-ללא אחזקות משמעותיות במניות ולכן הפרשנות שלהם לחבילות סיוע ותמיכה כלכלית היא אפשרות מספר 2 הודעה כי האינפלציה בדרך והמצב הכלכלי בדרך למשבר עמוק

  • מה שמאוד הגיוני, ריאלי ודיי קרוב למציאות אבל אני מאמין שאנחנו רחוקים משם ונראה שהממשלות השונות עושות התאמות ומבצעות פעולות מנע כדי לחמוק מכך.

בנוסף להתנהלות של ממשלות אל מול גורמים כלכליים ישנם כוחות פוליטיים.
בעידן טרמפ הייתה תמיד על הפרק מלחמת הסחר בין ארה”ב לסין. בכל פעם שהבורסות דהרו כלפי מעלה, הוזכרה מלחמת הסחר, השווקים רוסנו וירדו כמה ימים ולאחר כמה אחוזי ירידה הוזכרו קולות שהסכם הסחר בדרך והמדינות בדרך להבנות.
עידן ביידן הגיע, המהפכה הירוקה בדרך, שפיות, תקווה וחלום על הפרק אבל….אירוע חדש החל, מלחמה קרה נולדה לה.
ביידן האמיץ הודיע שפוטין רוצח והוא האויב שמאיים על ארה”ב, על שלומה, כלכלתה ואזרחיה.
מה שבפועל מחייה מחדש כלי נוסף להורדה, ריסון ועידון של עליות אגרסיביות.

ככל הנראה בעקבות הסיבות האלו וכמובן שלכל זה לא תורמת העובדה שהתשואות על האג”ח עולות בצורה שמוגדרת ע”י מנהלי בתי השקעות רבים בארה”ב כמסוכנת ומערערת יציבות.
למשיכת החבל הזו נכנסים הסוחרים הקטנים, כי כמו במשיכת חבל ישנה משיכה לכל כיוון בכל רגע.
בתקופות כאלו בהן יש תנודות בשווקים ישנה הזדמנות לסוחרים להרוויח מהתנודתיות, אבל למשקיעים חסרי ניסיון התקופה הזו מסוכנת מאוד.
זו תקופה לא ברורה, כאשר התנועות מאוד אגרסיביות ולכן משקיע חדש וחסר ניסיון שנכנס לשוק בפעם הראשונה יכול להיבהל מאוד מירידות שהגיעו יום אחרי שנכנס אל השוק.
הבהלה יכולה להתבטא במכירה מיד לאחר ההפסד הגבוה או מחשבה שהוא ידע מתי לקנות ולמכור שוב ושוב כאשר התנועות לא יהיו ברורות וכל תנועה רק תעצים את הטעות וההפסד.
כמובן שגם למשקיעים לטווח ארוך שנמצאים בשוק ולא מתכננים לצאת באופן כללי הפגיעה מורגשת כאשר לכאורה היה ניתן לחסוך את הירידות אם היו מוכרים את כל התיק וחוזרים כאשר המצב ירגע.
אבל כמו שאני תמיד מזכיר, אף פעם אי אפשר לדעת מתי הגיעה התחתית והמצב נרגע, אפשר רק להעריך ולהתכונן לכך.

תמיד יש אור בקצה המנהרה

כמו שהזכרתי בסקירות הקודמות, מי שפחות מנוסה ומי שיותר חושש לאבד את הכסף או זקוק לנזילות לא מומלץ להיכנס ובמידה וכבר נמצאים בפנים לשקול טוב האם להישאר ואם זה תורם לו והוא מסוגל לספוג ירידות יהיו אשר יהיו.
הערכתי לכיוון השוק גם היא ידועה, אני לא חושב שמצינו את גל הירידות.
כמדד מייצג אני מסתכל על הנאסד”ק ומעריך שעד שהמדד לא יגע ב 12,000 נקודות רוחות וכוחות הירידות לא ירגעו ונראה שכל עלייה סופה לירידות.
אני כן מאמין שנחזור לעליות בעוד כמה שבועות אבל הדרך לשם תהיה לא יציבה בכלל ואני אישית בפוזיציה של 40% בפנים וה 60% הנותרים בחוץ בהמתנה לכניסה מחודשת ובטח שלא ממהר לקנות ולחזק.

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: