תן דו”ח

איך מסתכלים על דו”ח רבעוני ומה מחפשים?

30.4.21

אנחנו בעיצומה של עונת הדו”חות, כאשר השבוע קיבלנו מאסה אדירה של דוחות.
מהגדולות ביותר ועד לקטנות ופחות מעניינות(לכאורה), כולן מדווחות על הכנסות הוצאות מסכמות רווח או הפסד.
וזהו….או שלא, לא כאן נגמר הסיפור, דו”חות רבעוניים הם חומר גלם טוב מאוד לתכנון השקעה במניות. הדו”חות הם מה שמספק למשקיעים את המידע על החברות – קדימה ואחורה.

אז איך מסתכלים על דו”ח ומה מחפשים?

אני לא מומחה פיננסי ולא יודע לרדת לפרטי המספרים בדו”חות. אבל בתור משקיע שמחפש הצדקה להשקעה שלי, דו”ח רבעוני או שנתי הוא מרכיב חשוב מאוד בהחלטה.
אז למרות שאני לא מומחה לקריאת דו”חות ומספרים אני כן יודע לחפש ולבדוק בין השורות, את ההודעות הכתובות ורוח הדברים מדיווחי החברות.

ישנן חברות עם דו”חות שלכאורה נראים מדהימים, הכניסו מיליונים ובשורת הרווח נשאר להם גם כמה מיליונים ועדיין יורדות או שיוצאות הודעות שליליות לגבי הדו”חות שלהן.
זה יכול להיות מכמה סיבות

  1. ציפו להכנסות/רווח בשיעור גבוה יותר מהתוצאה בפועל.
  2. הכנסות/רווח בשיעור דומה לרבעון המקביל, מה שמראה על כך שהחברה לא גדלה ואולי אף התכווצה.
  3. הודעת אזהרה על כל נושא שיכול להיות – המשך פעילות, חששות מהכנסות נמוכות בעתיד ועוד ועוד.

מה אני מחפש?

  • הכנסות – שיעמדו בציפיות ובמידה ונמוכות מהצפוי או ללא שינוי משמעותי מהרבעון המקביל – יכולות להיות כמה סיבות וחשוב לבדוק האם הירידה בהכנסות היא בקשר ישיר לחברה או אולי יש סיבה בלתי נשלטת.
  • רווח – כמובן שיעמוד בציפיות ובמקרה ונמוך ביחס להכנסות – ישנן חברות שאחוז הרווח שלהן מההכנסות הוא באזור 20%+ ויש חברות שאחוז הרווח בכלל עומד על 5%. הנושא הוא תלוי תחום ולכן חשוב להשוות ביחס לחברות דומות ולא בין חברה קמעונאית לבין חברה טכנולוגית לדוגמה.
  • רווח תפעולי – מאוד חשוב לי לראות שהרווח התפעולי של החברה גדל, מעיד על התייעלות ושיפור ברווחיות. הפחתה בהוצאות ייצור מה שבעצם משאיר יותר מכל שקל שנכנס.
  • גידול – חשוב לראות כמה החברה גדלה/התרחבה בתחומי העיסוק שלה ובנתח שלה בשוק. בנוסף, לראות שבאופן כללי ורחב גם ההכנסות וגם הרווחים גדלו לעומת התקופה המקבילה, מה שמעיד על גדילת החברה.
  • הוצאות מימון – האם דיווחו על הוצאות גדולות במיוחד – הלוואות או אפילו אג”ח בכמות גבוה הם בסופו של יום חובות עליהם החברה משלמת ריבית.
  • מנועי צמיחה – חשובה ההודעה של החברה על מה היה ברבעון ומה צפוי הלאה בכל הקשור לתחומי העיסוק שהם מנועי הצמיחה של החברה. לדוגמה שירותי הענן של אמזון  שהגדילו את ההכנסה לעומת הרבעון המקביל ב 32% ותוספת הצהרה לכך שהחברה מרחיבה את ההשקעה והקמת תשתיות חדשות לאספקת שירותי הענן – כל זאת מעיד שמנועי הצמיחה עובדים ובקצב הולך ומתגבר מטעם החברה.
  • צפי החברה להמשך פעילות – חשוב לראות מה החברות עצמן מדווחות להמשך, האם צופות כי תחום מסויים יחלש או יתחזק. כמובן שחשוב לדעת מה השפעת התחום ואיזה נתח יש לו בהכנסות ורווחי החברה.

אלו הפרמטרים אותם אני מחפש בחברות ובדו”חות שלהן, נתונים טובים וחזקים בפרמטרים האלה עוזרים לי לתמוך בדעתי לבחירת מניה, למכירה או קניה.
כמובן שישנן מניות ובמיוחד בתקופה הזו לאחר עידן הקורונה ובמהלך כל המגפה העולמית שמניות פשוט המריאו לגבהים אדירים ללא בסיס אמיתי או משמעותי. כן יתכן ויהיו חריגים ויוצאים מהכלל.
אבל ככלל אצבע בצורה גסה אפשר להגיד, שחברות שעומדות בקריטריונים האלו בנתונים חיוביים ככל הנראה ימשיכו ויעלו ויספקו תוצאות טובות לעצמן וכמובן למניות ולמשקיעים שלהן.

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: