האדמה רועדת

orange and white traffic pole on cracked gray asphalt road

האדמה רועדת תקופה ארוכה
חוסר יציבות של עליות חדות אחרי ירידות חדות הרבה יותר

16.6.22

האדמה רועדת כבר תקופה ארוכה, חוסר יציבות של עליות חדות אחרי ירידות חדות הרבה יותר. כבר כמה שנים המומחים אומרים שרעידת אדמה גדולה קורת אחת ל 50 שנה או אפילו 100 שנה ורעידה כזו צפויה להכות בישראל בשנים הקרובות. נכון לעכשיו זו רעידת אדמה כלל עולמית בשווקים ובכלכלות, גדולות כקטנות, עם רעשי משנה שנכון לעכשיו פשוט לא נגמרים. מתי ואיך יגמרו כנראה שלאף אחד אין תאריך ידוע מראש, מה שבטוח צריך להחזיק חזק ולהיות סבלניים.

שוק ההון הוא מחזורי, מאופיין בגלים עולים ויורדים כש״החוק״ הידוע הוא שלאורך זמן ״שוק ההון תמיד עולה״, אני חושב שזה נכון ויעידו על כך הנתונים היבשים מיום המסחר הראשון של המסחר העולמי במרחב המסחר שנקרא שוק ההון ועד היום. אבל ישנן גם תקופות בהן העליות הן נקודתיות ונעלמות בין ירידות אגרסיביות ורחוקות מלספק תשואה עליה אפשר להתבסס או בכלל לזכות לנחת מתשואה על ההשקעה ״החכמה״ שבחרנו בקפידה אחרי ניתוח שוק ובדיקה מעמיקה.

אז היו מאז השפל הגדול שהתחיל באזור 1929, הרבה עליות וירידות וכמובן שאם מסתכלים העליות שהיו הן באופן משמעותי גבוהות במאות ואלפי אחוזים מאז – בכל זאת כמעט 100 שנה. אבל פה בדיוק הבעיה, עברו כמעט 100 שנה מאז הייתה תחתית כל כך אמיתית וברורה, התחושה שלי לפחות שכנראה הכלכלה העולמית חייבת איתחול או לפחות איזשהו ריסון לשפע האין סופי שהורגלנו אליו. אמנם הטריגר היה מגיפה עולמית שתקפה בהפתעה את העולם והכניסה לחרדה עולמית את מרבית אזרחי העולם, שיתקה את העולם בסגר מוחלט למי ששכח לתקופה של כמעט חודש בו לא טסו מטוסים ולא נסעו מכוניות או רכבות שלא היו לצורך הצלת חיים ודרישה ״חיונית״.

landscape photograph of body of water

שוק ההון הוא מחזורי, מאופיין בגלים עולים ויורדים כש״החוק״ הידוע הוא שלאורך זמן שוק ההון תמיד עולה

בין תופעות הלוואי של המגיפה, מחיר הנפט, אמנם בתאוריה, הגיע לפחות מדולר, הכנסות הקמעונאיות הגיעו לשיאים שלא נראו כמותם, הוצאות האשראי למרות הסגר עלו וגדלו לסכומי עתק בזכות אוכלוסיה שנכלאה בבית וחיפשה מה, איך ואיפה לקנות. חלק אדיר מהכסף הזה מצא את דרכו אל בורסות העולם ע״י אנשים שלא בהכרח הכירו מה זה מסחר בשוק ההון אבל כן שמעו על דו״חות חזקים של החברות, דו״חות שהתחברו לשעמום שיצר עניין שיצר משיכה המונית של אנשים עם מעט מאוד ידע והרבה מאוד כסף אל השוק.
אותם אנשים שנהנו והסתנוורו מעליות בבורסה וממינוף הכסף שלהם בצורה כל כך קלה, בתשואה שכל משקיע בשוק ההון חולם עליה כל חייו, כל מטטא יורה וכל משקיע צעיר השיג תשואה של וורן באפט.

האנשים האלו, מסונוורים מעושרם המפתיע, מבושמים מ״הידע והיכולת״ שלהם למצוא את המניה ״הנכונה״ ש״יודעים״ לספק תשואות הכי גבוהות ויכולים ללמד את המשקיעים הותיקים איך עושים את זה נכון, ברובם הם אלו שנבהלו כשהחלו הקולות על האטה כלכלית. הם אלו שככל הנראה השתמשו בהלוואות(שרגע לפני העלאות הריבית היו זולות – זולות מידי) כדי להגדיל אפילו יותר את הרווחים על ידי השקעות לא מבוססות ובפיזור כספים(אותו פיזור זול שבין היתר מייצר אינפלציה). אותן הלוואות כל כך זולות ששימשו לרכישות ללא הגבלה אמיתית הובילו לאינפלציה מאוד אמיתית וקיצונית שלא נראתה 30 ו 40 שנה, בין היתר הובילו אנשים ללא ידע אמיתי בשוק ההון לנפח אותו לממדים עצומים במהירות שיא, עכשיו הם אלו האנשים שמחזיקים הלוואות תחת ריביות שהתחילו לעלות ורחוקות מלעצור.

כמו שאני רואה את זה התהליך מוביל למסלול ברור של מיתון, אבל מיתון זה המובן מאליו להגיד נכון?
לדעתי הפעם המיתון הזה בשונה ממשברים קודמים, שונה מכל משבר שהיה, לפחות מאז השפל הכלכלי של 1929 ודורש ניעור כלכלי של ממש.
לא אופתע אם כדי לצאת מהמיתון העולם יצטרך להסתגל לתרבות צריכה חדשה, תרבות השפע ששלטה בעולם 20, 30 או אפילו 40 שנה תצטרך להתחלף בתרבות של צניעות וצמצום, הסתפקות בהתקיימות בסיסית שתוביל בהכרח להורדת מחירים כפועל יוצא לחוסר בביקוש שיוביל למיתון משמעותי מאוד ורק לאחר שהמחירים ״יתאפסו״ תחל ההתאוששות.
תרחיש קצת קיצוני ואולי בדיוני אבל לא בלתי אפשרי, יכול מאוד להיות שבעולם המודרני בו אנחנו נמצאים בתרבות שפע שאולי חזקה מכל משבר שיאתגר את האנושות בעצם לא יכול לקרות והבנקים המרכזיים והמדינות הגדולות ימצאו פתרון קצת קל יותר מאשר לשקוע במיתון ובוץ כלכלי.

בכל מקרה השפעת רעידת האדמה הכלכלית עם רעשי המשנה ותופעות הלוואי שלהן אמנם כמו שאמרתי לא יפתיעו אותי אם ידרשו בניה חדשה מהיסוד של כל מה שהכרנו עד היום.
אבל את כל הבלגן הכלכלי אנחנו מקבלים בשיקוף בבורסות העולם בשוק הון עצבני ותנודתי, תנודתיות שלפי כל מה שנראה עכשיו תישאר איתנו כדי לנדנד ולנער עוד ועוד ללא הבחנה בחזקים וחלשים.
ניעור ונדנוד שירגיש כל סוחר יומי ומשקיע ארוך טווח, עם ידע וניסיון וגם אלו שבלי.
החוכמה היא סבלנות ואורך נשימה, לדעתי מי שזקוק לכסף עדיף שישמור אותו בפיקדון בנקאי כלשהו, שבשונה מהשנים האחרונות הריביות כבר יותר אטרקטיביות ממה שהורגלנו ב 14 שנים האחרונות אבל כמובן שאלו לא ריביות שיגשרו על פערי האינפלציה ואיבוד ערך הכסף. במידה והכסף הפנוי הוא באמת פנוי ולא נדרש בשנים הקרובות גם אם ״יחטוף״ ירידות ויספוג פגיעות בשוק ההון לאורך שנים גם במשבר ארוך ההשקעה כנראה תוכיח את עצמה אבל בשונה ממה שהורגלנו בשנים האחרונות ידרש לב חזק והרבה אומץ להחזיק, לחזק ולא לשחרר.

תרחיש קיצוני?
כן
חושב שזה מה שיקרה?
לא בטוח
מה כן יכול לקרות?
המשך בפרק הבא

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: